A.J. Philippe home
kantoor SBB Leuven


Op 1 januari 2001 vormden vier van de vijf werkmaatschappijen van SBB Dienstengroep samen met hun tegenhangers van de VKW-groep de nieuwe dienstengroep Acerta. Het accountants-, fiscaal en milieuadvieskantoor van SBB bleef buiten de fusie en kwam op eigen benen te staan. In de oude kantoren aan de Diestsevest was daarenboven een nijpend plaatsgebrek voor de 70 medewerkers. Dit heeft SBB aangezet om een nieuw hoofdkantoor te bouwen.

Door het hertekenen van de invalspoort ter hoogte van de kruising van de Vuurkruisenlaan en de Diestsevest kwam er plaats vrij voor een nieuw kopgebouw. Een strategische plaats op wandelafstand van het station, duidelijk afleesbaar en op 300 m van het oude SBB-kantoor.
Building & Engineering ontwikkelde dit poortgebouw : het Novotelproject met 1 500 m² kantoor bovengronds en parking ondergronds.

Om het bouwprogramma te kunnen realiseren werd verdieping -1 opengewerkt en betrokken bij de rest van het gebouw. Hier werden grotere vergaderruimten, een refter/vergaderzaal, een keuken en een kantoor voor de afdeling logistiek voorzien. Op het gelijkvloers is er een ruime inkom met balie, is het kantoor Leuven gehuisvest en zijn er drie ontvangsruimten voorzien. Op de verdiepingen +1 en +2 zijn de verschillende afdelingen van de hoofdzetel ondergebracht. De parking, technische ruimten en archieven bevinden zich op verdieping -2.

De twee ondergrondse verdiepingen werden uitgevoerd met slibwanden, de gevels zijn in baksteen met ramen in aluminium. De kantoren zijn uitgerust met verhoogde vloeren type Goldbach en met verlaagde plafonds in metalen cassetten. Het  gebouw is gekoeld, voornamelijk via ventilo-convectoren, en is uitgerust met een gebouwcontrolesysteem type Honeywell. Er is een lift, branddetectie en toegangscontrole met badgelezers.

Aan A.J. Philippe werd gevraagd dit project als afgevaardigde van de bouwheer te begeleiden van de initiatieffase tot de nazorgfase met inbegrip van de volledige kantoorinrichting.
Voor deze kantoorinrichting hebben SBB en A.J. Philippe veel onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een modern concept.
Het objectief was een open en flexibel kantoor te creëren waar de medewerkers zich thuisvoelen.
Er werd gezocht naar zo veel mogelijk open ruimten, naar verscheidenheid en verschillende sferen buiten de werkplek. Het verdichten van de werkplekken wordt gecompenseerd door ruimere circulatie, door cockpits en bibliotheek voor geconcentreerd werken of vergaderen, door zithoeken en coffee-corners.
Een dergelijk concept behoudt haar frisheid enkel in een papierarm kantoor. Hiervoor werd een diepgaand onderzoek gedaan. Dit resulteerde in een behandeling van de documenten op vijf verschillende wijzen : vernietigen, archiveren op verdieping -2, digitaliseren, behouden in het per verdieping centrale rolarchief, behouden dicht bij de werkplek. Het resultaat is dat alle documenten nu voor iedereen beschikbaar zijn, dat er geen documenten in meerdere exemplaren aanwezig zijn en dat er minder plaats wordt ingenomen door dood archief.
Dit concept zorgt voor een betere communicatie tussen de mensen. Zij bewegen zich naar het centraal archief, back-office, coffee-corner. Men kan op elk moment in team functioneren, zich terugtrekken of pauzeren. Dit was de gezochte flexibiliteit : de mensen laten bewegen en niet de dingen.

Credits  
opdrachtgever SBB
ligging Vuurkruisenlaan 2
3000 Leuven
periode 2000-2002
oppervlakte 2.250 m² kantoren en technische ruimten, 58 parkeerplaatsen op -2
budget 4,1 mln. EUR incl. kantoorinrichting en erelonen, excl. BTW
medewerkers Lieve Springael, Pieter Walraet
architect AR-TE, Leuven
ingenieur stabiliteit Boucherie, Roeselare
ingenieur technieken parking Boydens, Loppem
ingenieur technieken kantoren STABO, Leuven
aannemer ruwbouw en afwerkingen  Building & Engineering, Deerlijk

 

bottom
design & development: web-2-go by ace-it