A.J. Philippe home
woning Van Bocxstaele


De woning is gelegen in een oude woonwijk in de duinen op een achteringelegen terrein.

Deze woning is een vakantiewoning en beantwoordt aan de typologie van een visserswoning : een klein wit volume van één bouwlaag met kleine openingen, witte muren met een zwarte plint, wit schrijnwerk en een zwart glanzend pannendak.

De bouwheer vroeg een bescheiden uitbreiding en een herorganisatie van de woning zodat deze als permanent verblijf kon dienen. De woning moest volledig afsluitbaar zijn.

Er werd een witte gesloten doos toegevoegd met daarin een deel van de leefruimte, een studieruimte en een inpandig terras.
De doos werd losgetrokken van de bestaande woning, twee entiteiten naast elkaar waartussen men binnen en buiten loopt.
Alle zijden zijn hermetisch af te sluiten met luiken. Het wordt dan een strak wit volume waarop de bomen hun schaduwen werpen. In open toestand springt het leven in de woning naar buiten. De schuine wand en de open hoeken differentiëren de verschillende ruimtes.

Door zijn inplanting structureert de doos de buitenruimte. De woning staat niet meer verloren in de duinen. Een eenvoudige ingreep op schaal van de oude woonwijk.

Credits  
opdrachtgever Van Bocxstaele – Pieters
ligging Oostduinkerke
periode 1993-1995
medewerkers Katrin Janssens, Lieve Springael
ingenieur stabiliteit Bemaco

 

bottom
design & development: web-2-go by ace-it